Jobcrafting binnen facility management

Facility Management is ‘lekker breed’ maar toch zijn werkzaamheden binnen organisaties afgekaderd met functieprofielen. In de wereld van Facility Management is het optimaliseren van de werkomgeving van cruciaal belang en is wendbaarheid gevraagd. In hoeverre gaan organisaties mee met deze wendbaarheid met betrekking tot duurzame inzetbaarheid van (onbenut) talent?

Facility Management

May 6, 2024

Ps: Op donderdag 23 mei organiseren we een webinar over jobcrafting en jobcarving. Geef je hier op!

De kern van jobcrafting

Jobcrafting is de term die ervoor staat om medewerkers zelf de mogelijkheid te bieden om te sleutelen aan hun werkzaamheden. Uitgangspunt hierbij is dat bevlogen medewerkers altijd waarde toevoegen aan organisaties en door zelf meer regie te krijgen over werkzaamheden productiever zijn. De kans is groot dat medewerkers graag willen blijven, omdat ze leuk werk hebben, hier zelf over beslissen en naar hen wordt geluisterd.

Anders gezegd: Hoe mooi is het dat medewerkers door bevlogenheid en de ruimte zichzelf te ontwikkelen zelf de keuze maken om te blijven werken bij de organisatie? Zet de pingpongtafel maar weer op Marktplaats!

UNDSQVRD werkt met drijfveren en officiële drijfverentesten kunnen bijdragen om eenmedewerker meer inzicht te geven in zijn of haar drijfveren. Dit biedt een onderbouwd inzicht in drijfveren en talenten, om dit vervolgens te kunnen koppelen aan taken en werkzaamheden. Op deze manier wordt voor de organisatie een (andere) basis gelegd voor een meer taakgerichte organisatie in plaats vaneen strikt functiegerichte organisatie.

Jobcrafting: De net gestarte medewerker servicedesk kansen bieden

Een populaire startersfunctie is een medewerker servicedesk. Deze rol biedt een perfect zicht op de operationele activiteiten die bij Facility Management komen kijken. Ervaring leert dat naarmate de tijd vordert de taken en werkzaamheden op de servicedesk als routinematig worden beschouwd.

Wanneer hier niet op ingegrepen wordt leert de praktijk dat jonge mensen gaan solliciteren en opzoek gaan naar een andere baan. Wil je dit als organisatie voorkomen? Een ideaal moment om jobcrafting te stimuleren en toe te passen binnen de organisatie!

Laten we deze casus beleven door de ogen van een young professional die blij wordt van innovaties, ontwikkeling en verandering. Hoe waardevol zou het zijn om de(vaak reactieve) werkzaamheden op de servicedesk te laten combineren door het uitwerken van een business model canvas, het opstellen van een onderzoek aangaande het verduurzamen van het pand of het bedenken van andere manieren van werken?  Of bijdragen aan projecten op het gebied van marketing en communicatie?

Jobcrafting vraagt moed en vergt dienend leiderschap

Natuurlijk moet het niet zo zijn dat deze combinatie van werkzaamheden de initiële functiemoet verwateren of dat iedereen maar van alles een beetje doet. We begrijpen dat organisaties nog veel functiegericht zijn georganiseerd, maar verandering begint bij kleine stapjes.


Om jobcrafting succesvol te implementeren is het belangrijk om initiatief en moed te stimuleren bij de young professionals, maar het is nog belangrijker om dienend leiderschap toe te passen als leidinggevende of directe collega.

Deze combinatie zorgt voor een combinatie van initiatief vanuit de young professional (dit wil ik graag) en begeleiding en hulp van de leidinggevende(wat kan ik voor je doen). Wat je als leidinggevende kan doen? Laat de young professional meelopen op een andere afdeling, laat hem of haar nadenken over welke andere werkzaamheden passend zijn. Of biedt inzicht door een drijfverentest af te nemen! 🙂

Conclusie

Jobcrafting biedt een waardevolle benadering binnen Facility Management waarbij taken en verantwoordelijkheden kunnen worden aangepast op basis van de drijfveren (en wensen) van de young professional. Het is belangrijk dat young professionals het vertrouwen en een podium krijgen (bij de leidinggevende of bij HR) om proactief zelf na te denken over de taken en werkzaamheden die hij of zij uitvoert.

De kunst is om functie- en opleidingsoverstijgend te blijven denken, de young professionals centraal te stellen en misschien zelfs minder vanuit het eigen (organisatie)belang te acteren. In onze ogen telt een behaalde studie of een functieomschrijving minder dan de aanwezige drijfveren van de young professional.

Webinar over jobcarving en jobcrafting

Op donderdag 23 mei om 10:00 organiseren we een webinar over jobcarving en jobcrafting. Ontdek hoe jij deze twee begrippen in kan zetten binnen jouw organisatie of afdeling, welke rol drijfveren spelen en hoe je meer taakgericht kan organiseren om werkgeluk en productiviteit te creëren. Meld je hier aan!

6.5.2024

Contact

Behoefte aan een persoonlijk gesprek?

Zit je met vragen over je carrière en heb je behoefte aan advies? Wij gaan graag het gesprek met je aan.

Check - Elements Webflow Library - BRIX Templates

Verzonden!

Bedankt voor je bericht. We komen zo snel mogelijk bij je.
Oops! Er ging iets verkeerd...