In de wereld van Facility Management is het optimaliseren van de werkomgeving van cruciaal belang en is wendbaarheid gevraagd. In hoeverre gaan organisaties mee met deze wendbaarheid met betrekking tot duurzame inzetbaarheid van (onbenut) talent?
April 15, 2024
Facility Management is ‘lekker breed’ maar toch zijn werkzaamheden binnen organisaties afgekaderd met functieprofielen. In de wereld van Facility Management is het optimaliseren van de werkomgeving van cruciaal belang en is wendbaarheid gevraagd. In hoeverre gaan organisaties mee met deze wendbaarheid met betrekking tot duurzame inzetbaarheid van (onbenut) talent?
Ps: Op donderdag 23 mei organiseren we een webinar over jobcarving. Blijf lezen om hier meer over te horen.
Jobcarving gaat verder dan het simpelweg toewijzen van taken aan individuen. Het draait om het begrijpen van de capaciteiten en behoeften en het aanpassen van de taken en verantwoordelijkheden van elk individu. UNDSQVRD werkt met drijfveren en officiële drijfverentesten kunnen bijdragen om de diverse behoeften en drijfveren van individuen te begrijpen.
Dit inzicht draagt bij aan samenwerking in plaats van hokjesdenken: De functie bepaalt niet wie wat gaat doen, maar de drijfveren en persoonlijke eigenschappen van medewerkers. De basis wordt gelegd voor een meer taakgerichte organisatie in plaats van een functiegerichte organisatie.
Je bent tendermanager binnen een facilitaire organisatie en ontvangt een aanbesteding om in te schrijven.Traditioneel gezien wordt van deze persoon verwacht dat hij of zij alle aspecten van het tenderproces beheert. Niet alleen de visie en ideeën zijn belangrijk, er moet ook kritisch worden gekeken naar de gunningscriteria en knock-out criteria.
En het opstellen van een prijs, wie gaat dat doen? Oh ja, ook nog alle verplichte documentatie met betrekking tot verzekeringen, KVK en accountantsrapporten. Pffff en die deadline is toch onmogelijk?
Onze conclusie: Als tendermanager kun je nooit op alle facetten van werk energie krijgen.
Hoe anders is de rol van tendermanager als organisaties beseffen dat bij het proces van een aanbesteding verschillende kwaliteiten om de hoek komen kijken? In de afbeelding zie je op hoofdlijn welke taken verdeeld worden per individu.
Iedere medewerker krijgt de kans om haar talenten in te zetten, wat zal bijdragen aan de kwaliteit van de aanbesteding én, niet onbelangrijk, werkgeluk en eigenaarschap. Daarnaast is er geen dure interimmer nodig die de mooiste plannen weet te schrijven, wat uiteindelijk niet haalbaar blijkt in de uitvoering van de diensten.
Jobcarving biedt een waardevolle benadering binnen Facility Management waarbij taken en verantwoordelijkheden worden aangepast aan de drijfveren van werknemers. Het voorbeeld van de tendermanager illustreert hoe jobcarving kan leiden tot een effectiever gebruik van talenten en een verbeterde werkomgeving binnen Facility Management. Dit kan natuurlijk ook gelden voor andere functies, van medewerker bedrijfsbureau tot facilitair coördinator en van projectmanager huisvesting tot adviseur facilitaire diensten.
Wat de functie ook is: Door taken te verdelen op basis van drijfveren ervaren werknemers meer werkgeluk, kunnen teams beter samenwerken en worden doelen bereikt. Met elkaar!
Op donderdag 23 mei om 10:00 organiseren we een webinar over jobcarving en jobcrafting. Kom erachter hoe je deze twee begrippen in kan zetten binnen jouw organisatie of afdeling en hoe je meer taakgericht kan organiseren om zodoende meer werkgeluk kan creëren. Meld je hier aan!
15.4.2024
Zit je met vragen over je carrière en heb je behoefte aan advies? Wij gaan graag het gesprek met je aan.