De werkdruk onder jongeren is op zorgwekkend niveau in Nederland. Verschillende factoren kunnen hierbij een rol spelen, denk bijvoorbeeld aan je eigen gedachten, aannames of beperkende overtuigingen. UNDSQVRD geeft in dit artikel tips en adviezen hoe Young Professionals zijn of haar eigen vitaliteit en mentale welzijn kunnen bevorderen.
March 25, 2024
In gesprekken met Young Professionals komt regelmatig terug dat jonge mensen werkdruk ervaren. Een terugkerende factor is dat jonge mensen (bewust of onbewust) opkijken tegen leidinggevenden of collega’s in de werkomgeving. Deze spiegeling gaat gepaard met een gevoel van falen of onrust dat men nog niet voldoende ontwikkeld is. ‘Ik ben nog lang niet zo goed als hij / zij is’. Dit is onterecht, zinloos en het brengt je nergens.
Los van dat (de meeste) organisaties bewust jonge mensen aannemen om te groeien, is het belangrijk om regelmatig terug te kijken naar wat wél goed is gegaan. Elke dag 1% beter worden is een mooi streven en kun je makkelijk terugvinden in kleine aspecten binnen werk.
Progressie komt met vallen en opstaan en dit biedt een kans om persoonlijk te groeien. Het voorkomen van fouten door niets te doen brengt je zeker weten niet verder. Wees niet bang om fouten maken, neem verantwoordelijkheid, toon moed en kijk kritisch terug op deze momenten en neem het mee in je rugzak met geleerde ervaringen.
Waar progressie boeken zorgt voor een blik op het verleden (wat heb ik allemaal gedaan), richt potentie zich op de toekomst: Wat zit er nog meer in het vat? Welke aspecten verdienen aandacht om nóg beter te worden dan dat je nu bent? Welke stappen moet ik zetten om mijn potentie te benutten? Welke vaardigheden wil ik nog beter beheersen?
Een belangrijk onderdeel van het bepalen van je potentie is het bepalen van de aspecten waarop je wilt verbeteren. Na het afronden van een studie kan een werkomgeving overweldigend overkomen en besef je dat je lang niet alles (theoretisch) meekrijgt wat zich in de praktijk afspeelt binnen organisaties. Tegelijkertijd kun je gedurende je werk gaan inzien van welke taken of werkzaamheden je energie krijgt.
Check dus regelmatig je progressie op de aspecten die je als leuk ervaart en bepaal welke potentie je nog hebt om nóg beter te worden op deze (bijbehorende) aspecten. Maak van je 7 een 9 en niet van een 3 een 5!
Je hebt ongetwijfeld mensen in je nabije omgeving die je willen helpen en steunen. Ouders, familie, vrienden, klasgenoten, collega’s. Iedereen heeft (vaak) het beste met je voor.
Tegelijkertijd kunnen die mensen je adviseren of willen helpen, maar het gaat erom dat jij de filter aanzet wat voor jou wél of juist geen bruikbare adviezen zijn. Je bent niet je ouders, je bent niet je beste vriend(in), zus, leidinggevende, klasgenoot of levenspartner en die mensen hebben allemaal een andere opvoeding gehad. Het kopiëren van andermans gedrag kan gevolgen hebben die niet te overzien zijn. Jij bent jij.
25.3.2024
Zit je met vragen over je carrière en heb je behoefte aan advies? Wij gaan graag het gesprek met je aan.